19 Φεβ 2009

Προσφέροντας την μουσική εμπειρία στα παιδιά & στους νέους

Η Ορχήστρα de la Suisse Romande (OSR) της Γενεύης
και η πολιτιστική προσφορά της για τα παιδιά και τους νέους.

Παρ’όλο που η πρωταρχική αποστολή της Ορχήστρας de la Suisse Romande είναι να συνεχίσει και να κρατήσει ζωντανή την κληρονομιά τριών αιώνων της ορχηστρικής μουσικής εντός και εκτός συνόρων, έχει θέσει κι έναν ακόμη στόχο εξ ίσου σημαντικό: να κρατήσει ενήμερους τους ανθρώπους για να διαφυλάξουν αυτόν τον θησαυρό και να τον μεταδώσουν στις επόμενες γενιές.
Γι αυτό τον λόγο έχει σχεδιάσει και υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες - προς όφελος των νεανικών ακροατηρίων - τις οποίες εμπνεύστηκε από δύο απλές ιδέες.


· Δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κάποιος μουσική για να την «καταλάβει». Χρειάζεται απλά να προσεγγίσουμε την απέραντη φαντασία του παιδιού για να γίνει η μουσική αυτό που πρέπει να είναι: «χαρά».
· Τα παιδιά ποτέ δεν χαίρονται την μουσική τόσο όσο όταν την προσεγγίζουν με διάφορους τρόπους τα ίδια.


Ετσι, τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στις συναυλίες των σχολείων και στα εργαστήρια. Καθοδηγούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους μουσικούς της Ορχήστρας de la Suisse Romande οι οποίοι με την σειρά τους ανακαλύπτουν και πάλι την χαρά της επικοινωνίας μέσα από την αγάπη τους για την μουσική.
Το σύνθημα της OSR είναι: «η μουσική κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχσμένους και καλύτερους. Ελάτε μαζί μας, δείτε και ακούστε!»

Ιδού λοιπόν οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες της OSR για τα παιδιά, τους νέους και την δημιουργία νέων ακροατών.

Συνδρομητικά εισιτήρια για νέους κάτω των 25 ετών.
Στους νέους κάτω των 25 ετών, προσφέρεται μία κάρτα σε ειδική τιμή την οποία προαγοράζουν και ισχύει για 10 συναυλίες στη Γενεύη. Ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να φέρει ένα καλεσμένο επίσης κάτω των 25. Η κάρτα αυτή μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο της ίδιας ηλικίας.

Prélude Concerts
Οι «εισαγωγικές» συναυλίες (Prelude concerts), είναι απογευματινές. Διαρκούν περί την μία ώρα και πλαισιώνονται με ενημερωτικά σχόλια και πληροφορίες από τον μαέστρο. Το πρόγραμμά τους είναι προσαρμοσμένο και κατάλληλο για οικογένειες, νέους ανθρώπους και γενικά γι αυτούς που θέλουν να ανακαλύψουν την κλασική μουσική με ένα τρόπο αυθεντικό, χαλαρωτικό και διασκεδαστικό. Αυτές οι συναυλίες δίνουν την δυνατότητα στους αμύητους να ανακαλύψουν τα αριστουργήματα από το σπουδαίο και ευρύ ρεπερτόριο μιάς διάσημης συμφωνικής ορχήστρας. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι πολύ χαμηλές και υπάρχει η δυνατότητα συνδρομής για περισσότερες της μιάς συναυλίες.

Νεανικές συναυλίες
Υπάρχουν τρεις σειρές νεανικών συναυλιών που δίνονται στο Viktoria Hall της Γενεύης και απευθύνονται αντίστοιχα σε μαθητές του δημοτικού (6-11 ετών), Γυμνασίου (12-15 ετών) και Λυκείου-Κολλεγίου (15-19 ετών). Πριν από την συναυλία, τα παιδιά προετοιμάζονται από τους καθηγητές του σχολείου τους μέσω ενός κατανοητού εκπαιδευτικού μαθήματος το οποίο ετοιμάζεται και αποστέλλεται από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Eιδική προσπάθεια καταβάλλεται για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στις συναυλίες με το να τραγουδούν συγκεκριμένες απλές μελωδίες και ρυθμούς από τα έργα του προγράμματος της συναυλίας. Με αυτό το σύστημα τα παιδιά συμμετέχουν και δεν είναι απλοί θεατές, η μουσική γίνεται κτήμα τους.

Ενα μικρό παράδειγμα είναι η παρακάτω καμπάνια για την συναυλία του Νέου Ετους που δόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2009.
«Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί την νέα χρονιά με την Ορχήστρα de la Suisse Romande! Εχετε ποτέ ονειρευτεί να τραγουδήσετε τον Γαλάζιο Δούναβη ή να χορέψετε ένα Γαλλικό Cancan? Το όνειρό σας μπορεί επιτέλους να γίνει πραγματικότητα.

Κατεβάστε από το διαδίκτυο τις παρακάτω μελωδίες και μετά ελάτε να κάνουμε πρόβα στο Victoria Hall με την Ορχήστρα de la Suisse Romande, στις 7 Ιανουαρίου 2009 από τις 18:00 μέχρι τις 18:30, να προετοιμαστούμε όλοι μαζί για την συναυλία που θα αρχίσει στις 19:00.

Μία μεγάλη πρεμιέρα!
Johann Strauss: The Blue Danube
/ Jacques Offenbach: "French Cancan"


Στην περίοδο 2007/2008 δόθηκαν 14 τέτοιες συναυλίες που παρακολοθούθησαν περισσότερα από 11.000 παιδιά με τους συνοδούς τους στην Γενεύη.
Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα στα Μουσικά Εργαστήρια
Κάθε χρόνο η σειρά αυτή που εγκαινιάστηκε το 2003, οργανώνει περίπου 12 τάξεις για να ανακαλύψουν τις διαφορετικές οικογένειες των μουσικών οργάνων. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στους χώρους δοκιμών της Ορχήστρας και τα διευθύνουν οι μουσικοί της.
Με το σκεπτικό ότι όταν τα παιδιά εξασκούνται στη μουσική, τότε την κάνουν κτήμα τους, στα εργαστήρια αυτά οι μαθητές όχι μόνο βλέπουν, ακούν ή αγγίζουν τα μουσικά όργανα αλλά κυρίως τα παίζουν! Τα παιδιά συμμετέχουν σε μικρές ομάδες και ο κάθε ένας μουσικός της ορχήστρας τους μαθαίνει τα βασικά για να παράγουν ήχο σε κάθε όργανο παίζοντας μόνο 2 νότες! Αυτές οι 2 νότες θα τους δώσουν την δυνατότητα στο τέλος του εργαστηρίου να παίξουν μαζί με τους μουσικούς της ορχήστρας ένα σύντομο και χαρούμενο κομμάτι, σαν να ήταν μία ορχήστρα. Στη συνέχεια προσκαλούνται τα παιδιά και οι γονείς τους σε μία συναυλία στο πλαίσιο της σειράς που αναφέραμε προηγουμένως, στις «Εισαγωγικές συναυλίες». Τον Νοέμβριο του 2007 το τηλεοπτικό κανάλι TSR βιντεοσκόπησε ένα τέτοιο εργαστήριο με θέμα τα κρουστά.
Μουσικές δραστηριότητες στα σχολεία
Η Ορχήστρα de la Suisse Romande ξεκίνησε αυτή την σειρά το 1998. Κάθε χρόνο, οργανώνονται 8 τάξεις στα σχολεία από 4-5 μουσικούς της ορχήστρα. Οι μουσικοί πραγματοποιούν 2 επισκέψεις σε κάθε τάξη. Στην πρώτη επίσκεψη παρουσιάζουν τα όργανα στα παιδιά και στην συνέχεια με ένα ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο τους προετοιμάζουν για να ακούσουν ένα πρόγραμμα συμφωνικής μουσικής που έχει προσαρμοστεί στις δυνατότητες της ηλικίας του κάθε γκρουπ. Η κάθε τάξη στη συνέχεια παρακολουθεί μία δοκιμή της ορχήστρας στο Victoria Hall και τελικά προσκαλούνται μαζί με τους γονείς τους στη συναυλία. Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής με τους καλύτερους οδηγούς, τους μουσικούς της ορχήστρας οι οποίοι στο τέλος γίνονται φίλοι με τους μικρούς μαθητές τους.
Ιδού δύο χαριτωμένα γράμματα από μαθητές του Satigny School
που συμμετείχαν στις τάξεις αυτές.





«Αγαπητή βιολοντσελίστα,
Μου αρέσει πολύ το όργανό σας. Είναι μεγάλο και ωραίο.
Μου αρέσουν επίσης οι ιταλικές λέξεις όπως pizzicato, vibrato, legato και glissando. Νου αρέσετε κι εσείς επίσης. Με τους καλύτερους χαιρετισμούς μου, Richard Rudax.


Αγαπητοί μουσικοί της OSR,
Εκτίμησα πολύ παίξατε για εμάς στη συναυλία. Ηταν εξαιρετικά. Χάρις σε σάς, θα ήθελα να παίξω κάποιο όργανο γιατί βρίσκω ότι η μουσική με κάνεινα ονειρεύομαι. Είναι πολύ ευγενικό που ήρθατε στην τάξη μας. Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να παίζετε μουσική και που κάνετε τα παιδιά να την ανακαλύψουν.
Ευχαριστώ! Χαιρετισμούς
Joana Innocenti



ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μήπως αυτή η ιδέα μπορεί να πραγματοποιηθεί και από τις ελληνικές ορχήστρες;


Δεν υπάρχουν σχόλια: